Buerger sizin yiyebileceğiniz bir şey değil ama sizi tüketebilir!

20.02.2022 - Pazar 11:07

Yazın 40 derece sıcaklıkta bile ayak parmaklarınızda soğuğu hissediyor, yürürken baldırlarınızda anlamsız ağrılar oluşuyor ya da ayaklarınızda bir türlü iyileşmek bilmeyen yaralar varsa bir an önce müdahale etmek önemli olabilir.

Sigara içenlerde çoğunlukla ama bunun yanında pasif içicilerde de görülen buerger hastalığı sizi yakalamış olabilir. Avrasya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Ali Rıza Cenal buerger hastalığını ve bilinmeyen yönlerini ve tedavileri hakkında bilgi veriyor.

Buerger hastalığı nedir?

Orta ve küçük boyutlu atar damarların sigaraya bağlı olarak tıkanması ile oluşan bir rahatsızlık olan buerger hastalığı, damarlarda iltihap ve küçük pıhtı oluşumuna yol açar. En çok sigara içenlerin yakalandığı buerger hastalığı, pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde de görülebilir. Özellikle de sigara bağımlısı 30-50 yaş arası erkeklerde rastlanan bu hastalık, son zamanlarda kadınları da etkilemektedir. Buerger hastalığı, damarların daralması ve sonra tamamen tıkanmasıyla sonuçlanır. Tıkalı damarların bulunduğu bölgelerde çok ciddi şikayetlere yol açar.

Buerger hastalığı belirtileri nelerdir?

  • Ayaklarda ağrı,
  • Yürürken baldırda oluşan ağrı,
  • Tüylerde dökülme,
  • Ayakta üşüme,
  • Morarma,
  • İyileşmeyen yaralar
  • Ayakta solukluk

Tırnaklarınızı keserken dikkat!

Hastalık belirtilerini tırnaklarda gösterebilir . Çünkü yaşanan tıkanma sonucunda kılcal damarlar tutulduğu için tırnaklarda iyileşmeyen yaralar ve enfeksiyonlar oluşur. Örneğin tırnak keserken yaşanan bir kaza uzun zaman geçmesine rağmen iyileşmiyorsa kişinin mutlaka bir uzmana başvurması önemlidir. Bunun yanı sıra eğer kişinin parmakları sürekli soğuksa ve morarmalar görülüyorsa basit bir üşüme olarak düşünülmemelidir. Çünkü bu hastalık önemsenmediğinde çok ciddi kayıplara götürebilir.

erger hastalığı uzuv kaybına yol açar mı?

Buerger hastalığı sebebiyle damarlarda tıkanmalar yaşanır. Bu durum parmaklara giden kan akışını azaltır, zamanla parmakları, elleri ve ayakları etkisine alan hastalık, uzuv kaybına kadar götürebilir. Hastalığın etkisiyle iyileşmeyen yaralar kangren ile sonuçlanabilir. Dolayısıyla kangrenli uzuvlar kesilerek çevre dokuların korunması amaçlanır. Bu sağlık problemine halk arasında budama hastalığı denmesinin sebebi de tam olarak budur.

Sadece sigaraya bağlı olarak oluşuyor!

Daha çok 30-50 yaş aralığında görülen hastalık giderek daha genç kişilerde de rastlanır hale gelmiştir. Bunun en önemli sebebi ise sigaraya başlama yaşının giderek artmasıdır. Erken yaşta sigaraya başlayan çok genç kişilerde de buerger hastalığı sebebiyle uzuv kaybı yaşanabilir. Diğer kalp ve damar hastalıklarından farklı olarak sadece sigara içen veya sürekli olarak dumanına maruz kalan kişileri bulan bu hastalık, bir çeşit sigara alerjisidir.

Tedavi edilmesi mümkün mü?

Bu hastalığın teşhisinde ve tedavisinde hastalara büyük iş düşmektedir. Öncelikle kişiler vücutlarındaki değişimi çok iyi gözlemlemeli, yukarıda bahsi geçen belirtileri önemsemelidirler. Tedavi aşamasına gelindiğinde ise hastalığın oluşmasındaki en büyük etken olan sigara ile vedalaşmak şart! Medikal tedavilerin işe yaraması ancak sigaranın bırakılmasıyla mümkündür.

Tedavi için kan akışını arttırmaya yönelik işlemler yapılabilir. Kılcal damarını genişleten ve pıhtıların erimesini sağlayıp kanı akışkan hale getiren bazı ilaçlar ilk aşamada etkili bir başlangıçtır. Bunun yanı sıra bypass cerrahisi de uygulanabilir.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı