Altını ıslatan çocuğun ailelerine tavsiyeler

27.02.2022 - Pazar 00:12

Holistik Yaşam Koçu ve Psikolojik Danışma Uzmanı Kübra Demirbağ, çocuklarda geceleri altını ıslatma sebepleri ve ailelerin yapması gerekenleri açıkladı. 

BURSA (İGFA) - Geceleri istem dışı altına idrar kaçırmanın çocuklarda görülebilen bir durum olduğunu vurgulayan Holistik Yaşam Koçu ve Psikolojik Danışma Uzmanı Kübra Demirbağ, “Ancak beş yaşına gelen bir çocuk hala geceleri altına idrar kaçırıyor ise buna enürezis noktürna denilir ve bu çocukların tıbbi tedavi alması gerekir. Erkek çocuklarında kız çocuklara göre iki kat daha fazla görülür. Çocuklarda gece altını ıslatmaları toplumda bilinenin aksine psikolojik değildir. Bu çocukların yüzde 98’in de anatomik bir sorun da tespit edilemez. Çocuklardaki bu sorunun en büyük sebebi genetiktir. Yani bu çocukların anne veya baba tarafında ya da her iki tarafta çocukluk dönemlerinde idrar kaçırma hikayesi genellikle vardır. Hastalığın tedavisi yapılmaz ise çocuğun yaşı ilerledikçe psikolojik yapısı bozulur, sosyal yaşamdan uzaklaşır ve içine kapanmaya başlar. Çocukların bu süreci sıkıntısız atlatabilmeleri için anne babaların sabırlı olmaları gerekir” diye konuştu.

HİJYEN VURGUSU

Ailedeki bir büyüğün, küçükken geceleri idrar kaçırmasının kesildiği yaşta kesileceğini beklemenin doğru olmadığını aktaran Demirbağ, “Çoğu çocukta 10 yaşın altında kesilse bile 20 li yaşlara kadar uzayan vakalar da mevcuttur. Bu yüzden enürezis noktürnalı çocukların sosyal yaşama dönmesi, psikolojilerinin bozulmaması ve ev ortamındaki hijyenin sağlanması için bir an önce tedaviye başlanması gerekir” açıklamasında bulundu.

İŞTE YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER

Geceleri altını ıslatan çocukların anne ve baba neler yapmalı, neler yapmamalıdır:
1-Bu çocuklar geceleri idrar kaçırmayı bilinçli yapmazlar, idrar kaçırmayı engellemek ellerinde değildir. Bu yüzden çocuklarınızı yargılamayınız, kötü davranmayınız ve kesinlikle ceza vermeyiniz.
2-Gece yatarken çocuğunuzun altını bağlamayınız. Bu aileyi mutlu edebilir ancak çocuğu mutsuz eder, psikolojisini bozar. Ailelerin alt bağlama işini alışkanlık haline getirmeleri yerine çocukları için tıbbi tedavi almaları gerekir.
3-Geceleri çocuklarınızı çiş yaptırmak için uyandırmayınız. Çünkü her gece başkası tarafından uyandırılacağını bilerek uyumaya çalışmak da çocuklarınızın kalitesiz bir uyku uyumasına sebep olur ve çocuğun psikolojisini bozar.
4-Akşamları yatmadan dört saat önce sıvı kısıtlaması yapılabilir. Ancak bu kısıtlama çocuğu susuz bırakmak değil de akşam keyif için içilen meyve suyu, süt, çay, gazoz, limonata, kavun karpuz gibi çok sıvı içeren meyvelerin yatmadan dört saat önce kesilmesi şeklinde olmalıdır. Ancak bu dört saat içinde çocuk susarsa su verilmelidir.
5-Bu çocukların psikolojik sorunları yoktur. Geceleri altına kaçıran çocukların psikolojik sorunlu oldukları düşüncesi toplumda yanlış bilinen bir konudur. Ancak tedavi olmazlarsa ve ailenin yanlış tutumlarına maruz kalırlarsa daha önce de belirttiğim gibi psikolojileri bozulabilir. Yani aslında bu hastalıkta psikolojik sorun sebep değil sonuçtur.
6-Kulaktan dolma tedaviler veya doktor önerisi olmadan internetten temin edeceğiniz ilaç adı altında satılan bir takım sıvı ya da tabletler çocuğunuzu iyileştirmediği gibi daha kötü olmasına sebep olabilir. Bu tür yaklaşımlardan kesinlikle uzak durun.
7-Bu hastalık için doktorun vereceği ilaç ya da ilaçlar çocuğu ileride kısır bırakabilir şeklinde inanışlar mevcuttur. Bu maalesef toplumumuzda yanlış bilinen bilgilerden birisidir. Gece idrar kaçırma için verilen ilaçların kısırlığa sebep olma gibi bir yan etkileri yoktur. Çocuklarda geceleri altına idrar kaçırma tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi için çocuğunuzu üroloji uzmanına veya çocuk hastalıkları uzmanına götürebilirsiniz. Doktorunuz çocuğunuza tedaviye başlamadan önce bir takım tetkikler yaptıracaktır. Bu tetkikler neticesinde altta yatan başka bir hastalık olup olmadığını tespit ederek ilaç ya da ilaçlar verecek ve periyodik aralıklarla çocuğunuzu kontrole çağıracaktır. Bu tedavilerin çocukların yaşamlarını veya ileride üreme sağlığını bozacak herhangi bir yan etkileri yoktur. Tedavi ile bu çocuklarda gece altına ıslatmalar kesilir, içine kapanıklığı düzelir, kendine güveni gelir, sosyal yaşama döner, evde ise tekrar hijyen sağlanmış ve çocukların yanında ebeveynlerin de psikolojileri düzelmiş olur.

*********************************************************************************