Geleceğin İtfaiyecilerine Zorlu Eğitim
Vali Karaloğlu: “DİSMEK’i bir halk üniversitesi olarak görüyoruz”
28.02.2022 - Pazartesi 00:08Vali Münir Karaloğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (DİSMEK) Göletli Park Kurs Merkezi'nin açılışını yaptı.
Karaloğlu:
"DİSMEK Diyarbakır'ın tamamında 17 ilçesinde oluncaya kadar çalışmalarımız devam edecek. DİSMEK’i bir halk üniversitesi, sürekli yaşam boyu eğitim merkezi olarak görüyoruz"
"Bugün 11 bin gencimiz Diyarbakır'da mesleki eğitim merkezlerine devam ediyor. Hedefimiz Diyarbakır'da mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci sayımızı 20 bine çıkarmak"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (DİSMEK) Göletli Park Kurs Merkezi'nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Bağlar ilçesinde kurulan merkezin açılışında konuşan Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak kentte önemli projeler yürüttüklerini söyledi.
7’den 70’e herkes faydalanabiliyor
DİSMEK projelerinin sosyal belediyecilik faaliyetlerinden en önemlilerinden biri olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Diyarbakır'da yaşayan vatandaşlarımızın yediden yetmişe herkesin gelip istifade edebileceği, bir meslek öğrenebileceği, bir sanatsal faaliyetini, bir hobisini geliştirebileceği 70’in üzerindeki branşta açmış olduğumuz kurslarda vatandaşımıza ücretsiz hizmet sunmaktayız." dedi.
Kurslarında şu anda 5 binin üzerinde Diyarbakırlının devam ettiğini aktaran Karaloğlu, üniversiteden, lise mezununa kadar toplumun her kesiminden vatandaşların kurslara katıldığını belirtti.
Karaloğlu, "DİSMEK Diyarbakır'ın tamamında 17 ilçesinde oluncaya kadar çalışmalarımız devam edecek. DİSMEK’i bir halk üniversitesi, sürekli yaşam boyu eğitim merkezi olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.
DİSMEK'in 1994'te Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilmesiyle başlayan yeni belediyecilik anlayışının Diyarbakır'a taşınması olduğunu ifade eden Karaloğlu, o tarihten bu yana Diyarbakır'ın zamanının çalındığını ifade ederek, "Diyarbakır'ın çalınan bu yılların hesabını birilerinin vermesi lazım ve Diyarbakırlı hemşerilerimiz de bunun hesabını sorması gerekenlerden sorması lazım." diye konuştu.
İşsizliğin en önemli sebeplerinden bir tanesinin mesleksizlik olduğunu belirten Karaloğlu, gerçek bu olmasına rağmen 2020'de bunu söylediği için birileri tarafından atış tahtasına konulduğunu ve linç edilmeye çalışıldığını anımsattı.
Hedefimiz 20 bin öğrenci
O dönemde kentte merkezi eğitim merkezinde 1000 öğrencinin devam ettiğini dile getiren Karaloğlu, "Bugün 11 bin gencimiz Diyarbakır'da mesleki eğitim merkezlerine devam ediyor. Yıl 2020 10 Kasım, bugün 2022 Şubat'ındayız 11 kat artmış Diyarbakır'da mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci sayımız. Hedefimiz Diyarbakır'da mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci sayımızı 20 bine çıkarmak."
Devlet tarafından mesleki eğitim merkezlerinde devam eden öğrencilere ilk 3 yılında asgari ücretin üçte biri, 4. yılında ise bu ücretin yüzde 50'sinin ödendiğini aktaran Karaloğlu, dördüncü yılın sonunda eğitimi tamamlayan öğrencilerin istemesi halinde mesleğiyle ilgili yüksek okula devam edebileceğini ya da ustalık belgesiyle kendi işini kurabileceğini aktardı.
Söz konusu merkezlerin en önemli gündem maddeleri olduğunu ifade eden Karaloğlu, şöyle devam etti:
"Bunu Diyarbakırlı hemşerilerimize duyurmak istiyoruz. Ne olur çocuklarımızı, gençlerimizi mesleksiz bırakmayalım ki yarın iş bulurken kolaylık olsun. 'Her işi yaparım abi' değil, 'ben şu işi yaparım', 'şu işte uzmanım' diye bilsinler ve kolay iş bulabilsinler. İnşallah bu kurs merkezlerinde yüzlerce binlerce Diyarbakırlı hemşerimiz her yaştan gelecekler ve eğitimlerini alacaklar. İlin Valisi olarak bu hizmetleri yaparken elbette ki Diyarbakır'a özel önem veren pozitif ayrımcılık yapan, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum."
Programda AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Ali Çelik de birer konuşma yaptı.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Karaloğlu, Eker ve AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Ebubekir Bal ile Oya Eronat merkezdeki sınıfları gezerek incelememelerde bulundu.
Merkezin Aşçılık ve Pastacılık atölyesine geçen Karaloğlu, Eker, Bal ve Eronat, aşçı önlüğü giyip kursiyerle birlikte "sargı burma tatlısı", "saçaklı çorba" ve "çarşaf böreği" yaptı.
Dokuz atölyede kurslar veriliyor
Merkezde dokuz atölye, dört teknoloji sınıfı, dört kişisel gelişim dersliği, iki çocuk oyun odası, fitness alanı, konferans salonu ve dinlenme alanları bulunuyor.
Kurulan Teknoloji Sınıfı ile Bilgisayar İşletmenliği, Bilgisayar Destekli Muhasebe Elemanı, Teknik Çizim ve AUTOCAD, Web Tasarım ve Bilgisayar Programcılığı kursları, Mesleki Eğitim Atölyeleri İle Cilt Bakımı, Kuaförlük, Tekstil, Çini İşleme, Sepet Örücülüğü, Bez Bebek Yapımı (Amigurumi), El Sanatları, Kilim Dokuma, Aşçılık, Pastacılık ve İpek Şal Dokuma kursları veriliyor.
Dil ve kişisel gelişim eğitimlerinin yapılacağı kurslarda ayrıca eğitim alan anne kursiyerlerin, 3-6 yaş aralığındaki çocuklarının keyifle vakit geçirebileceği, eğlenerek öğrenebileceği çocuk oyun odaları yer alıyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı