Adıyaman'da ev küle döndü
Bakan Varank Niğde'de
22.02.2022 - Salı 11:38Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılış ve temel atma törenleri için Niğde’ye geldi.
Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,Niğde programı kapsamında ilk olarak Niğde Valiliğini ziyaret etti.Niğde Valisi Yılmaz Şimşek tarafından karşılanan Varank, kentteki çalışmalarla ilgili Vali Şimşek’ten bilgi aldı. Daha sonra Niğde Belediyesini ziyaret eden Bakan Varank ardından Ak Parti İl Başkanlığında parti teşkilatıyla bir araya geldi.
Niğde programı kapsamında Kalsit fabrikasında incelemelerde bulunan Bakan Varank, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Yeşil Enerji Evi ve Silisyum Saflaştırma Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
BAKAN VARANK; "GÜNEŞ ENERJİSİ NİĞDE'NİN GELECEĞİNE YÖN VERECEK"
Bakan Varank yaptığı konuşmada; ‘’ Daha önce Niğde’ye defalarca geldim. Ama Bakanlığım dönemindeki ilk gelişim bugüne kısmet oldu. Biraz gecikmiş bu ziyaret için öncelikle siz Niğdeli kardeşlerimden helallik istiyorum.Ama emin olun son ziyaretimden bu yana Niğde’deki olumlu gelişmeler çok net bir şekilde fark ediliyor.Mesela sabah buraya, Ankara-Niğde otoyolunu kullanarak geldim.325 kilometrelik yol nasıl bu kadar çabuk ve rahat bitti, inanın anlayamadım bile. Her yönüyle dünya standartlarında olan bu eser Niğde’ye, Niğdelilere çok yakışmış.Tekrar hayırlı uğurlu olsun.Tabi bir yandan milletimizi en güzel hizmetlerle buluştururken, bir yandan da kapsamlı bölgesel kalkınma politikalarıyla illerimizin geleceğini şekillendiriyoruz. Son dönemde fiziken bir araya gelememiş olsak da Niğde’nin bizim gündemimizde her zaman ayrı bir yeri oldu. Ankara’da Niğde’miz için defalarca toplantılar yaptık. Bakanlığımız, Kalkınma Ajansımız ve KOP Bölge Kalkınma İdaremizle birlikte ilimizin kalkınmasına hizmet edecek nokta atış projeleri nasıl destekleyebiliriz diye gece gündüz çalışıyoruz. İşte bugünkü ziyaretimizi de bu çalışmaların ürünü olan önemli projelerin açılışları eşliğinde yapıyoruz.
Burada, Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde KOP Bölge Kalkınma İdaremizin desteğiyle tamamlanan 2 projenin açılışını yapacağız. Niğde özelinde bakacak olursak; Elbette doğal kaynak mevcudiyeti dolayısıyla kalsitin, geleneksel olarak dericilik ve tarımının, son zamanlarda hızla gelişen sanayinin bu şehrin ekonomisinde önemli yerleri var.Ama Niğde’nin geleceğine yön verecek alanlardan biri de güneş enerjisi. Fosil yakıtlara dayalı enerji sektörünün durumu ortada. Son dönemde, uluslararası piyasalardan kaynaklanan ve herkesin gündeminde olan fiyat artışlarını maalesef hep beraber yaşıyoruz.İklim değişikliği ve çevresel etkileri de düşündüğünüzde fosil yakıtların miadı artık dolmak üzere.Dolayısıyla Niğde, sahip olduğu güneş enerjisi potansiyelini kullanarak önemli başarılar yakalayabilir.
Biz de bu sebeple, KOP Bölge Kalkınma İdaresiyle birlikte bölgenin güneş enerjisi potansiyeline odaklandık.Ömer Halisdemir Üniversitemizle bir iş birliği gittik. Buradaki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde ciddi bir bilgi birikimi bulunuyor.Onu da kullanıp geliştirerek tüm ülke sathında etki oluşturacak projeler geliştirdik. Zaten biliyorsunuz, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi ülkemizin öncelikli konulardan bir tanesi.Son yıllarda bu alanda hem Ar-Ge hem de ticari boyutta ciddi yatırımlar yapıldı, yapılmaya devam ediyor.
Biz de Bakanlık olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretecek yatırımlara çok cazip destekler veriyoruz. Fakat sektörün gelişimi açısından önem arz eden iki husus var. Birincisi, güneş paneli üretim süreçlerindeki yerlilik oranlarının artırılabilmesi;İkincisi de, arz güvenliğinin sağlanması için, üretilen elektriğin depolanmasına ve kesintisiz kullanımına imkân verecek teknolojilerin geliştirilmesi.
İşte bugün açılışını yaptığımız projeler, bu iki hususun ülkemizdeki gelişimine katkı sağlayarak sektörde bir çarpan etkisi oluşturacak.Malumunuz, ülkemizdeki güneş paneli üretiminde, Silisyum saflaştırılması dışındaki süreçler yerli ve milli imkanlar ile yapılabiliyor.Ama silisyum konusu işin kritik bir parçası. Buradaki dışa bağımlılığı çözmeden sektörde istediğiniz atılımı yapmanız kolay değil. İşte bu sebeple Üniversitemizle birlikte “Silisyum Saflaştırılma Araştırma Projesini” başlattık. Potansiyel faydalarını düşününce ben projenin desteği sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Kurulan sistem sayesinde ülkemizde ilk kez endüstriyel boyutta tek kristal silisyum ingot külçe üretimi yapıldı.Böylece silisyum saflaştırılması safhasında yaşanan milli teknoloji eksikliği büyük ölçüde giderildi.
Bu potansiyeli gören özel sektör temsilcileri hemen teknolojiyle ilgilenmeye başladı. Önümüzdeki dönemde, yeşil enerjiyi, hidrojeni, yakıt pillerini çok daha fazla duyacağız.Ülkemizi bir yeşil enerji üretim merkezi yapmak üzere özel sektörün ciddi yatırım planlamaları var. Ben, KOP idaremiz tarafından desteklenen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından yürütülen bu inovatif projelerin hem bölgenin hem de ülkemizin bu alandaki iddiasını perçinleyeceğine, Niğde’nin bu alanda Türkiye’ye liderlik edebileceğine yürekten inanıyorum.”dedi.