Tetik parmak %3 oranında görülüyor

23.03.2022 - Çarşamba 13:33

Parmağı büktükten sonra açarken meydana gelen takılma ve ağrı şikâyetleriyle ortaya çıkan tetik parmak rahatsızlığı, yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar, toplumda yüzde 3 oranında görülen tetik parmak rahatsızlığının romatoid artrit, gut (hipotiroidi), diyabet, karpal tünel sendromu ve böbrek hastalıkları gibi sistemik hastalığı olanlarda görülme sıklığının arttığını belirtiyor. Hastalığın ileri dönemlerinde parmağın takılmaya ve kilitlenmeye başladığını belirten uzmanlar, sabah uyanıldığında ve soğuklarda takılma ve ağrı şikâyetinin daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor.

İSTANBUL (İGFA)- Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, tıp dilinde “stenozan tenosinovit” olarak adlandırılan tetik parmak (trigger finger) hastalığının, elde parmakların bükülmesini sağlayan tendonların ve onların belli noktalarda altından geçtikleri köprülerin (pulley) altında sıkışmasıyla meydana gelir söyledi.

Tendonların önkol kaslarından başlayıp parmaklara uçlarına kadar devam eden uzun bir ip şeklinde olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Pulleyler ise tendonların belli noktalarda altlarından geçtikleri ve tendonun hareketini düzenleyen ve sınırlayan şerit şeklindeki yapılardır. Bu pulleyler, tendonun kemik ile yakından ilişki halinde olmasını sağlar. Tendonların etrafında kemikle tendon arasında tüneller oluşturup içinde rahat şekilde hareket etmesine imkân sağlar.” dedi.

"TAM TAKILMA VE PARMAKTA KİLİTLENMELER OLUŞABİLİR"

Bu yapılarda kalınlaşma, şişme ve inflamasyon gibi durumlarda tendonların pulleylerin altında sıkışabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Parmağı büktükten sonra açarken meydana gelen takılma ve ağrı şikâyetleri olması durumuna tetik parmak denir. Bu problem başladıktan sonra parmağın kullanılması genellikle buradaki yapıların daha fazla şişmesine yol açarak tablonun ağırlaşmasına neden olur. Bazen tam takılma ve parmakta kilitlenmeler oluşabilir.” uyarısında bulundu.

"TETİK PARMAK YÜZDE 3 ORANINDA GÖRÜLÜYOR"

Tetik parmak rahatsızlığının toplumda yüzde 3 oranında görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Romatoid artrit, gut (hipotiroidi), diyabet, karpal tünel sendromu, böbrek hastalıkları gibi sistemik hastalığı olanlarla görülme sıklığı artmıştır. Nadiren avuç içi ve parmak tabanına olan travmalar da etken olabilirler. Yeni doğan bebeklerde de konjenital tetik parmak şeklinde meydana gelebilir daha çok bu bebeklerde başparmak etkilenir.” diye konuştu.

"SERT ŞİŞLİKLER VE AĞRI GÖRÜLÜYOR"

Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Tetik parmak rahatsızlığı en sık parmakların avuç içi ile birleşim noktasında meydana gelir. En çok ağrı ve hassasiyet, bu eklem kısmında hissedilir. Yapılan muayenede bu bölgede bazen sert şişlikler şeklinde elle hissedilen yapılar görülür. İleri dönemlerde parmak takılmaya ve kilitlenmeye başlar. Sabah uyandığında ve soğuklarda takılma ve ağrı şikâyeti daha sık görülmektedir.” diye konuştu.