"Gaz hidrat, enerjinin 220 yılını karşılayabilir"

19.03.2022 - Cumartesi 00:03

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeofizik Mühendisliği ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifci, gaz hidratın Türkiye'nin yıllık gaz ihtiyacının maksimum 220 yılını karşılayabileceğini söyledi.

İZMİR (İGFA) - DEÜ Jeofizik Mühendisliği ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifci, geleceğin enerji kaynağı dediği gaz hidrat hakkında konuştu.

Prof. Dr. Günay Çifci, gaz hidratların buza benzediğine dikkati çekerek, "Doğalgazın, metan gazının buz kafesi içerisinde hapsolmasıyla oluşan kristal yapıdır. Biz bunu ziplenmiş gaz olarak adlandırmaktayız. Yüksek basınç, düşük sıcaklıkta katı haldedir. Petrol ve doğalgazın dünyadaki dağılımına baktığımızda ülkemiz çok zengin olmayabilir. Ancak gaz hidrat konusunda daha zenginiz. Gaz hidrat, yakın geleceğin enerji kaynağıdır" dedi.

Akdeniz, Marmara ve özellikle Karadeniz'de geniş gaz hidrat yataklarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çifci, "Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle 2003 yılında DEÜ bünyesinde kurulan deniz jeofiziği laboratuvarında bu rezervleri gördük. Çalışmamızın temel amacı Türkiye denizleri hatta denizlerimizin ekonomik zonun dışında kalan alanların saptanması sonucu tespit edildi. Başlangıçta bu konuda üretim teknolojisinin olmadığıydı. 2013 yılında ilk olarak Japonlar, Nankai Çukuru'nda test çalışmalarında başarılı oldu. 3 yıl sonra ise Çin, Güney Çin Denizi'nde gerçekleştirdiği test çalışmalarında başarılı elde etti. Dünyada 2023 yılından itibaren artık bunun ticari üretimi planlanmış durumdadır" diye konuştu.

Etiketler